1. Inleiding en plenaire ronde
Hoe zorgen we dat overgewicht bij jongeren afneemt? Deze vraag vormde de spil tijdens de inspiratiesessie ‘Jongeren: de werknemers van morgen’ in Villa Flora, hét kennishart van agrofood in Limburg. Een bevlogen gezelschap, afkomstig uit het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, het provinciehuis en gemeenteraden toog op 21 juni 2017 naar het groene kantoor in Venlo en bedacht initiatieven om tot een gezond en vitaal Limburg te komen.. Draagvlak, awareness en handelingsperspectief creëren bij bestuurders en directies zodat ook zij investeren in een vitale samenleving. De uiteenlopende perspectieven leverden mooie resultaten op.
Co-creation lab
De provincie, de landelijke beweging Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG), NL2025 en de gemeente Venlo hebben de primeur om NL Vitaal regionaal verder vorm te geven. Diverse projecten zagen het daglicht al. De initiators hopen hierop voort te bouwen. Samen, want: Een gezond en vitaal Limburg is de taak van ons allemaal. Saskia Goetgeluk inspireert de gasten met een verhaal over de initiatieven die er op de Brightlands Campus zijn gestart. “We hebben een co-creation lab opgezet om organisaties te verbinden, ideeën te laten rijpen. We laten jongeren voeding kweken, we koken samen en zo leren we ze hier over voeding”, vertelt Goetgeluk. “Publiek private samenwerkingen zijn van belang.” Met andere woorden, wie volgt?
Plenaire sessie
Ook het vraaggesprek met deputé Marleen van Rijnsbergen, wethouder Birgit op de Laak en Marjon Bachra, directeur JOGG, staat in het teken van inspireren en aspireren. Marleen van Rijnsbergen heeft het over één groot Limburgs netwerk en Marjon Bachra proclameert vooral niet te focussen op BMI, maar op het welzijn van kinderen. Er wordt stilgestaan bij de mooie initiatieven van de 23 JOGG-gemeentes: kinderen die water drinken in een kinderdagverblijf en een gezonder aanbod in de school- en sportkantines. Toch is Bachra nog lang niet tevreden. “In veertien Limburgse JOGG-gemeentes zien we het overgewicht dalen. Wij hopen dat dit percentage stijgt naar 75 procent in 2020." Muriël Thijssen, directeur DSM FIT, wil bewerkstelligen dan werknemers vitaler worden door werk. Ook Theo Thuis, directeur innovatie Q-Park en kartrekker van Stichting Maatschappelijke Projecten Maastricht (SMPM) is niet gematigd: één kilo groente/fruit, één liter water en één uur bewegen. Thuis haakt inclusiviteit aan als kernwoord: economische en sociale omgevingen dienen samen te werken.